Pacificaffe - Vietnam_250

Pacificaffe - Vietnam 250g

2 000 Ft

100 % Robusta Single Origin'

8.000.- Ft/kg

Mennyiség

Nálunk bankkártyával is fizethetsz. Gyors és biztonságos!

Kiszerelés
250 g

Leírás

Vietnam a második helyen áll a világ kávétermelő országai között, és veretlenül az első helyen áll a Robuszta (Canephora) tekintetében. A francia misszionáriusok az 1850-es években hozták be az első kávénövényeket Vietnamba. A kávétermelés azonban csak a vietnami háború után kezdett növekedni. Az 1980-as években a kormány jelentős földreformja lehetővé tette a kistermelők számára, hogy saját kávémezővel rendelkezzenek, és azóta a termelés exponenciálisan nőtt. Ma több mint 600 000 hektárt borítanak kávéfák, főleg a Közép-felföldön. Dak Lak, Gia Lai, Dak Nong, Lam Dong és Kontum termékeny termőföldjei az ország exportált kávéinak mintegy 85%-át állítják elő.

A kistermelők 0,5-5 hektáros táblákon dolgoznak, és a kávécserjéket más növényekkel, például paprikával és gyümölcsökkel kombinálják. A vietnami kávétermesztők a világ legtermékenyebbeik közé tartoznak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nyereséges kisvállalkozásokat vezessenek a Robuszta kávék általában alacsonyabb árai ellenére (az Arabikához képest). A paprika, a gyümölcs és más áruk további bevételi forrásai jól kiegészítik a gazdálkodó üzleti igényeit.

Amikor a cseresznye megérett, kézi válogatás után a gazdák otthonában a napon szárítják. Mobil berendezéseket használnak a szárított cseresznye hántolására, majd Ho Si Minh-városba szállítják, ahol tovább dolgozzák. Miután a kávé az exportőr száraz malomába került, a kávébabot gondosan vízzel fényesítik, válogatják, végül zsákba csomagolják és konténerbe pakolják exportra készen.
A mennyiséget tekintve Vietnam a második legnagyobb kávétermelő a világon, közvetlenül Brazília után. Kezdetben a kávét a franciák hozták Vietnamba 1857-ben, de a 20. század közepe előtt nem volt ekkora kereslet. Az 1990-es években az 1994-1998 közötti magas kávéárak miatt sok termelő a nagyüzemi termelésre összpontosított. A kávétermelés erősen nőtt, és 2000-re majdnem megduplázódott, ami globális túlkínálathoz és árzuhanáshoz vezetett. Utána lassan helyreálltak az árak. Azóta Vietnam kávéipara keményen dolgozik a folyamatos fejlesztésen és termelékenységen. A vietnami termelés közel 95%-a robuszta. Mindazonáltal az utóbbi években az Arabika kávé termesztése is egyre emelkedő tendenciát mutat.

Vietnamnak három fő kávétermesztő régiója van: a Közép-felföld, Észak- és Dél-Vietnam. Míg a legtöbb robusztát a Közép-Felföldön és Dél-Vietnamban ültetnek, az észak-vietnami termelők túlnyomórészt arabika termesztését teszik lehetővé, az ország fővárosa Hanoi magasabb tengerszint feletti magassága miatt.

Vietnam Grade 1 Screen 18 Wet Polished Dep Lam

Származási hely: Asia
Régió: Central Highlands, North Vietnam, South Vietnam
Termelő: Kisbirtokos
Földrajzi Magasság: 200-1600m
Fajta: Bourbon, Robusta, Bourbon, Sparrow, Catimor
Betakarítási időszak: Nov-March
Osztályozás: Grade 1
Feldolgozás: Wetpolished

Cup profile

max. 5 csillag 

Test: ****

Savasság: *

Aroma: **

Cupping

Ízében visszafogottan dió és nugát ízvilágot hordoz. Klasszikus robusztás jegyek mellett herbal és füszeres ízek is gazdagítanak.
Alacsony édesség, sima testesség. A krém vastag, lefolyása sűrű utóíze hosszan tart. 
Kapcsolódó termékek